Preskocit navigáciu

Zimný výcvik v zoskokoch padákom


Zimný výcvik v zoskokoch padákom

V priebehu minulého týždňa padákoví odborníci letectva nezaháľali a poctivo začali novú sezónu vo svojej odbornej oblasti. Spustili ju, ako inak, odborným zhromaždením padákových odborníkov letectva v priestoroch zmiešaného krídla Sliač.

Počas odborných prednášok bolo vykonané ukážkové balenie novo dodaných padákov, ktoré sú určené na presnosť pristátia, ako aj prednáška o používaní záznamových prostriedkov počas zoskokov padákom (fotoaparát a kamera). Zároveň bola vykonaná  pozemná príprava k plánovaným zoskokom so zameraním sa na povinné úlohy, ako sú cvičné otvorenie záložného padáku a zoskok z malej výšky.

Z dôvodu nevhodného počasia, ktoré prevládalo v závere minulého roku si svoje dlžoby plnili aj výkonní letci dopravného krídla Kuchyňa, pričom vykonali povinné zoskoky za minulý výcvikový rok.

Počas samotných zoskokov počasie prialo, slniečko svietilo a teplota vystúpila na príjemných -5 °C, no neskôr sa k tomu pridal vetrík, ktorý pocitovo túto hranicu tlačil dole. Na druhý deň vetrík ustal a tým urobil priestor pre príjemnejšie podmienky na zoskoky padákom. Svoj letecký výcvik tu začala aj nová príslušníčka dk Kuchyňa vo funkcii „palubný sprievodca“ ľudovo povedané „letuška“. Po samotných zoskokoch padákom jej nezmizol úsmev z tváre, pretože splnila podmienku dvoch zoskokov na padáku a tým začala aj lietať priamo na palube lietadiel.

Aj keď mínusové teploty sťažovali samotné vykonanie zoskokov, na druhej strane preverili schopnosť padákových odborníkov letectva plniť úlohy aj v nepriaznivejších podmienkach, čo má vysoký pozitívny prínos pri možnom nasadení počas pátrania a pomoci posádkam lietadiel v pátracej a záchrannej službe.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=780




Autor: npráp. Roman Veselý , Foto: autor - Dátum: 31.01.2012
Čítanosť: 13098
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share