Preskocit navigáciu

Významný predstaviteľ čs. západného odboja oslávil životné jubileum


Významný predstaviteľ čs. západného odboja oslávil životné jubileum

Dňa 22. februára 2018 sa dožil krásnych 95 rokov jeden z významných predstaviteľov československého západného odboja proti fašizmu, posledný žijúci letec - stíhač britského Kráľovského letectva na území Českej republiky – elitný vojnový pilot 310. stíhacej perute RAF generálmajor v.v. Emil Boček.
Generál Boček je významným priateľom ozbrojených síl Slovenskej republiky a stále vysokoaktívnym funkcionárom – podpredsedom Československej obce legionárskej (ČSOL), ktorá je pokračovateľom legionárskych tradícií, pri zrode ktorých stál aj generál M.R. Štefánik. ČSOL združuje veľkú časť vojnových aj novodobých veteránov ČR. Generál Boček sa spolu s jej vedením pravidelne zúčastňuje osláv Dňa ozbrojených síl SR, stretnutí s predstaviteľmi OS SR, aj osláv významných historických udalostí, ako je Slovenské národné povstanie, alebo Karpatsko-Dukelská operácia.
ČSOL s nadáciou Legie 100 boli hlavnými partnermi OS SR na českej strane pri zorganizovaní mimoriadne úspešnej prezentácie Legiovlaku. Aj vďaka osobnej podpore generála Bočeka sa v uplynulom roku podarilo predstaviť túto unikátnu pojazdnú expozíciu širokej verejnosti vo viacerých mestách Slovenska.
Generál Macko zablahoželal v mene náčelníka GŠ OS SR a celých OS SR vojnovému veteránovi generálmajorovi vo výslužbe Emilovi Bočekovi. Podujatie sa konalo v Národnom technickom múzeu v Prahe na Letnej a bolo organizované v spolupráci s Československou obcou legionárskou. Zúčastnili sa ho aj vysokí politickí predstavitelia a osobnosti Českej a Slovenskej republiky, vrátane predsedu NR SR Andreja Danka a generálneho tajomníka služobného úradu MO Jána Hoľka.
Generálmajor v.v. Emil Boček je posledný československý vojnový veterán 310. stíhacej perute britského Kráľovského letectva žijúci v Českej republike, ktorý lietal na stíhačke Spitfire a pred dvoma rokmi si let na legendárnom lietadle 2. svetovej vojny v Anglicku zopakoval. Návštevníci SIAF 2016 mohli byť svedkami jeho letu v stíhačke MiG-15, čo bol vo veku 93 rokov jeho prvý a vôbec jediný riadený let na prúdovej stíhačke. Na svojom konte má 26 operačných letov z 2. svetovej vojny.


Významný predstaviteľ čs. západného odboja oslávil životné jubileumVýznamný predstaviteľ čs. západného odboja oslávil životné jubileumVýznamný predstaviteľ čs. západného odboja oslávil životné jubileumVýznamný predstaviteľ čs. západného odboja oslávil životné jubileum 2Významný predstaviteľ čs. západného odboja oslávil životné jubileum 2

Autor: ZNGŠ/sekr , Foto: autor - Dátum: 27.02.2018
Čítanosť: 5178
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share