Preskocit navigáciu

Vrtuľník vzdušných síl zasahoval pri požiari v Nízkych Tatrách


Vrtuľník vzdušných síl zasahoval pri požiari v Nízkych Tatrách

V letnom období,  najmä počas dlhotrvajúceho sucha a vysokých teplôt ovzdušia pretrváva zvýšené riziko vzniku lesných požiarov. Tieto faktory sa pravdepodobne podieľali aj na požiari lesného porastu, ktorý vznikol včera, 8. júla 2019 v neprístupnom teréne Bystrej doliny pod Chopkom v oblasti Nízkych Tatier, ktorá spadá do najvyššieho stupňa ochrany.

Keďže miesto požiaru nebolo prístupné pre pozemnú hasičskú techniku a požiar sa kvôli silnému vetru nedarilo lokalizovať ani pomocou vrtuľníka MV SR, požiadalo prezídium HaZZ o poskytnutie vrtuľníka Vzdušných síl OS SR.

Do akcie bol po prvýkrát nasadený nový vrtuľník UH-60M Black Hawk s posádkou, ktorý na miesto požiaru vzlietol z prešovskej leteckej základne v podvečerných hodinách, vybavený 2500 litrovým Bambi vakom.  

Počas takmer  2 hodinového zásahu sa posádke vrtuľníka podarilo na požiarovisko prepraviť 7 Bambi vakov a zhodiť približne 14000 litrov vody, čím sa značne spomalilo ďalšie šírenie požiaru a boli vytvorené podmienky na jeho hasenie príslušníkmi HaZZ, ktorí sa na miesto museli presúvať pešo.

Posádka vrtuľníka UH-60M svojou profesionalitou potvrdila, že aj novozavedená letecká technika Vzdušných síl OS SR sa stala dôležitou súčasťou systému národného krízového manažmentu SR a je pripravená rýchlo a efektívne zasiahnuť a pomôcť pri likvidácii následkov živelných pohrôm a katastrof, medzi ktoré patria aj lesné požiare.


Vrtuľník vzdušných síl zasahoval pri požiari v Nízkych TatráchVrtuľník vzdušných síl zasahoval pri požiari v Nízkych TatráchVrtuľník vzdušných síl zasahoval pri požiari v Nízkych TatráchVrtuľník vzdušných síl zasahoval pri požiari v Nízkych TatráchVrtuľník vzdušných síl zasahoval pri požiari v Nízkych TatráchVrtuľník vzdušných síl zasahoval pri požiari v Nízkych TatráchVrtuľník vzdušných síl zasahoval pri požiari v Nízkych Tatrách

Autor: vvzs , Foto: vk Prešov - Dátum: 09.07.2019
Čítanosť: 6280
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share