Preskocit navigáciu

Spomienka na zavraždených slovenských generálov


Spomienka na zavraždených slovenských generálov Osudy Slovákov v generálskych hodnostiach počas druhej svetovej vojny boli dramatické, no u štyroch z nich – Rudolfa Viesta, Jána Goliana, Štefana Jurecha a Augustína Malára, dospeli k rovnakému tragickému koncu, keď boli zavraždení v nemeckom koncentračnom tábore Flossenbürg. Napriek tomu, že sa dodnes nenašiel vierohodný doklad o presnom dátume, čase a spôsobe popravy slovenských generálov, je nepochybné, že generáli Rudolf Viest, Ján Golian, Štefan Jurech a Augustín Malár boli popravení za svoje presvedčenie, zomreli za svoju vlasť. Boli zavraždení za odbojovú činnosť proti nacistickému Nemecku, položili svoj život v boji za slobodu. Slovenská spoločnosť by nemala zabúdať, že máme štyroch popravených generálov, o ktorých sa na Slovensku dlhé desaťročia mlčalo.

Dnes popoludní si príslušníci Generálneho štábu (GŠ) OS SR na čele s náčelníkom GŠ OS SR generálom Danielom Zmekom, spolu s Klubom generálov SR a zástupcami Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov pripomenuli ich pamiatku symbolickým položením vencov pri Pamätníku zmierenia na nádvorí Kutuzovových kasárni v Bratislave.

Padlých slovenských generálov si pod gesciou Klubu generálov SR v Bratislave pripomíname od roku 2015, keď členovia klubu uložili do pamätníka prsť zeme z Flossenbergu a zo zemí, kde slovenskí vojaci položili svoj život.

Spomienka na zavraždených slovenských generálovSpomienka na zavraždených slovenských generálovSpomienka na zavraždených slovenských generálovSpomienka na zavraždených slovenských generálovSpomienka na zavraždených slovenských generálov 2Spomienka na zavraždených slovenských generálov 2Spomienka na zavraždených slovenských generálov 2Spomienka na zavraždených slovenských generálov 2Spomienka na zavraždených slovenských generálov 3Spomienka na zavraždených slovenských generálov 3Spomienka na zavraždených slovenských generálov 3Spomienka na zavraždených slovenských generálov 3Spomienka na zavraždených slovenských generálov 4Spomienka na zavraždených slovenských generálov 4Spomienka na zavraždených slovenských generálov 4Spomienka na zavraždených slovenských generálov 4

Autor: OODNGŠ-PP , Foto: autor - Dátum: 05.03.2020
Čítanosť: 8015
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share