Preskocit navigáciu

Odsun strojov Mi-17 na generálnu opravu do LOTN


Odsun strojov Mi-17 na generálnu opravu do LOTN    

V dňoch 26. februára 2021 a 2. marca 2021 prebehlo vo vrtuľníkovom krídle Prešov nakladanie a príprava dvoch vrtuľníkov Mi-17 k preprave na generálnu opravu do Leteckých opravovní v Trenčíne (LOTN).

Stroje ruskej výroby, napriek bezproblémovej prevádzke počas uplynulého obdobia, musia po odlietaní 1000 hodín alebo 7 rokoch prevádzky prejsť celkovou tzv. generálnou opravou (GO). Pri GO sú všetky ich súčasti demontované, podľa určenia výrobcu buď vymenené alebo pred ďalším používaním  skontrolované a ošetrené. Rovnako po odstránení starého ochranného nástreku dostanú nový .

Aj keď bolo vrtuľníkové krídlo už čiastočne prezbrojené na nový typ  UH-60M Black Hawk, stroje Mi-17 naďalej patria do výzbroje OS SR. Sedemnástky plnia dôležité úlohy leteckej pátracej a záchrannej služby, sú nasadzované pri riešení domáceho krízového manažmentu (hasenie lesných požiarov, pomoc pri povodniach,..), pri prepravných letoch, či výcviku príslušníkov HaZZ, vojenskej polície a špeciálov. Svojimi kapacitami, výkonmi, výcvikovými možnosťami, no najmä spoľahlivosťou sú vysoko hodnotené nielen na Slovensku, ale po celom svete, a najmä preto majú v OS SR naďalej svoje nezastupiteľné miesto.


Odsun strojov Mi-17 na generálnu opravu do LOTNOdsun strojov Mi-17 na generálnu opravu do LOTNOdsun strojov Mi-17 na generálnu opravu do LOTNOdsun strojov Mi-17 na generálnu opravu do LOTN

Autor: por. Ján Čontofalský , Foto: npor. Maroš KÖVÉR, por. Ján ČONTOFALSKÝ - Dátum: 04.03.2021
Čítanosť: 3743
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share